Tuesday 15 August 2017

PANDUAN HIDANGAN ALMANNA

Panduan Hidangan Gum Arabic Al-Manna Cara Pertama (Bagi Yang Mempunyai Masalah Kesihatan Kronik)

Cara penyediaan gum arabic al-manna bagi kategori pertama iaitu untuk pengguna yang mempunyai masalah kesihatan yang agak kritikal seperti penyakit kronik sebagaimana panduan berikut:
  1. Membancuh serbuk gum arabic al-manna untuk diminum ketika perut kosong sebanyak 2 kali (2x) sehari. Minuman serbuk al-manna ini sebaiknya diamalkan sebelum mengambil sebarang hidangan berat sekitar 15-30 minit. Cadangan pengambilan serbuk al-manna sebelum sarapan pagi dan sebelum tidur waktu malam.
  2. Bekas minuman yang dapat memuatkan 250ml air kosong perlu disediakan. Bekas minuman ini juga boleh digunakan untuk menyediakan minuman berperisa seperti madu dan jus yang digemari.
  3. Masukkan satu setengah scoop (1 1/2) atau tiga (3) sudu teh serbuk gum arabic al-manna ke dalam bekas minuman 250ml tadi. Serbuk gum arabic boleh dibancuh ke dalam minuman air kosong dan boleh juga dibancuh bersama air berperisa.
  4. Tidak menggunakan air yang panas untuk membancuh serbuk gum arabic al-manna kerana ia akan berketul.
  5. Pesakit buah pinggang perlu mendapatkan nasihat doktor untuk pengambilan sejumlah air yang disarankan. Jika doktor menyarankan pengambilan air dikurangkan dalam jumlah yang sedikit, pesakit buah pinggang boleh membancuh serbuk gum arabic al-manna dengan kuantiti air sekitar 100-150ml.
  6. Serbuk gum arabic al-manna perlu dikacau hingga sebati. Proses larutan serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer di dalam air begitu pantas sekitar tujuh (7) saat.
  7. Serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer yang telah dibancuh untuk hidangan tidak akan meninggalkan sisa atau mendapan pada bahagian bawah bekas minuman sebagaimana sesetengah produk lain. Ini kerana proses kisaran al-manna jenama Ameer lebih halus dan memudahkan penyediaan pengguna.
  8. Setelah selesai membancuh serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer, pengguna boleh terus minum.

Panduan Hidangan Gum Arabic Al-Manna Cara Kedua (Bagi Yang Ingin Mengamalkannya Sebagai Makanan Tambahan)

Cara penyediaan gum arabic al-manna bagi kategori kedua iaitu untuk pengguna yang tidak mempunyai masalah kesihatan yang agak kritikal dan ingin mengamalkannya sebagai suplemen. Cara hidangannya sebagaimana panduan berikut:
  1. Membancuh serbuk gum arabic al-manna untuk diminum ketika perut kosong sebanyak 2 kali (2x) sehari. Minuman serbuk al-manna ini sebaiknya diamalkan sebelum mengambil sebarang hidangan berat sekitar 15-30 minit. Cadangan pengambilan serbuk al-manna sebelum sarapan pagi dan sebelum tidur waktu malam.
  2. Bekas minuman yang dapat memuatkan 250ml air kosong perlu disediakan. Bekas minuman ini juga boleh digunakan untuk menyediakan minuman berperisa seperti madu dan jus yang digemari.
  3. Masukkan satu scoop (1 ) atau dua (2) sudu teh serbuk gum arabic al-manna ke dalam bekas minuman 250ml tadi. Serbuk gum arabic boleh dibancuh ke dalam minuman air kosong dan boleh juga dibancuh bersama air berperisa.
  4. Tidak menggunakan air yang panas untuk membancuh serbuk gum arabic al-manna kerana ia akan berketul.
  5. Serbuk gum arabic al-manna perlu dikacau hingga sebati. Proses larutan serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer di dalam air begitu pantas sekitar tujuh (7) saat.
  6. Serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer yang telah dibancuh untuk hidangan tidak akan meninggalkan sisa atau mendapan pada bahagian bawah bekas minuman sebagaimana sesetengah produk lain. Ini kerana proses kisaran al-manna jenama Ameer lebih halus dan memudahkan penyediaan pengguna.
  7. Setelah selesai membancuh serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer, pengguna boleh terus minum.

Cara Penyediaan Serbuk Gum Arabic Al-Manna Jenama Ameer Mudah Dan Pantas

Serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer didatangkan khas dari negara Sudan. Getah arab dari tumbuhan akasia senegal ini berbentuk ketulan dan mengambil masa satu malam digunakan dengan merendam terlebih dahulu ke dalam air.
Teknologi hari ini memudahkan lagi penggunaan gum arabic yang berasal dari ketulan gula mentah diproses menjadi serbuk halus. Serbuk halus getah arab ini juga mempunyai beberapa kategori sebagaimana yang terdapat pada perbezaan setiap produk gum arabic yang dijual dengan pelbagai jenama.
Serbuk gum arabic al-manna jenama Ameer adalah antara hasil proses yang paling halus dan tidak meninggalkan kesan mendapan pada bekas minuman selepas diminum. Ia tidak melalui proses kimia dan pemanasan tinggi untuk mengekalkan keaslian gam arab yang sangat bernilai sebagai sumber prebiotik semula jadi. Tinggi khasiat dan manfaat untuk kesihatan melibatkan kalsium dan mineral galian.


No comments:

Post a Comment